A rulett általános kifejezései

A rulett általános kifejezései

Amerikai rulett: A rulett olyan típusa, amelyben a rulettkeréknek 38 mezője van. A klasszikus számokon kívül megtalálható rajta a dupla 0 is, azaz a 00 mező.

Ball: A golyó, amelyet a díler a rulettkerékbe dob be és amelynek a helyzete a forgatás (spin) után meghatározza a nyereményt. A golyót az óramutató járásával ellentétes irányban indítják el, miközben a kerék az óramutató járásával azonos irányban forog.

Dealer: Az a személy, aki a rulettért felelős, aki felveszi a téteket és megforgatja a kereket.

En Prison:Egy olyan szabály, amely even bet fogadás esetén érvényesül (fekete/piros, páros/páratlan), ha 0 jön ki. A szabály alapján a játékos választhat, vagy elveszíti a tétjének felét, vagy a tétjét változatlanul meghagyja és átviszi a következő körbe. Ha a következő körben is 0 jönne ki, a játékos elveszíti az egész tétjét. A szabály nem alkalmazható kétszer egymás után.

Európai rulett: A rulett leggyakoribb típusa 37 számmal. A keréken csak egy 0 található, ami azt jelenti, hogy ez a típus előnyösebb a játékosoknak mint az Amerikai rulett.

French roulette: Gyakorlatilag nem különbözik az Európai rulettől. Csak egy 0 található benne, illetve néhány kisebb egyedi szabály, pl. La partage és a feliratok az asztalon francia nyelvűek.

Free spin: A kerék szabad pörgetése, amelynél a játékos megpörgetheti a kereket anélkül, hogy zsetont tenne meg tétnek.

House Edge: A kaszinó előnye, amely meghatározza, hogy mennyivel nagyobb a kaszinó előnye a játékosénál. Minél nagyobb ez az érték, statisztikailag annál kisebb az esély a nyerésre. Az Európai rulettnek és a Francia rulettnek a House Edge értéke 2,70 %, az amerikai rulettnek azonban már 5,26 % (a keréken található két nullának köszönhetően).

La partage: Elsősorban a francia rulettben alkalmazott szabály, amely hasonló az En prison-hoz. Lehetővé teszi a játékosnak, hogy amennyiben az adott körben 0 jött ki, a tétjének felét kivehesse úgy, hogy a tét másik részét nem hagyhatja bent a játékban, hanem attól a kaszinó javára elesik.

Layout: A rullettasztal játékfelülete. A játékosok a zsetonjaikkal ezen a felületen teszik meg a tétjeiket.

Negative progression: Olyan rulettrendszerek amelyeknél a játékosok vesztés esetén megnövelik a tétjeiket pl. Fibonacci, Martingale.

Pay Out: A játékos nyereményei, amelyekkel gyarapodott.

Positive progression: Olyan rulettrendszerek, amelynél a tétek a nyerések után növekednek.

Racetrack: Az Európai és a Francia rulettek kiegészítése. Egyéb speciális tétek megtételét teszi lehetővé a rulettben.

Roulette strategy: Speciális játékmódok, amelyeket a nyerési esély növelésének céljából alkalmaznak.

Roulette wheel: A rulettkerék. A játszott rulett típusától függően változik. Az Európai és Francia rulettkeréken 37 szám található (0-tól 36-ig). Az Amerikai rulett esetében pedig 38 szám van játékban (0, 00-tól 36-ig).

Spin: A rulett egy köre, amely a golyó elindításával kezdődik és a következő kör tétjeinek lezárásával ér véget.

Zero: A zöld mezők a rulettben. Az Európai rulett esetében ez a 0, az Amerikai rulettnél a 0 és 00 számok.

Zseton: Az adott tét értékének a meghatározására szolgál.

A rulettben használt további kifejezések megtalálhatóak a rulett szótárában. A rulett alapvető kifejezéseinek ismerete nélkül nem élvezheted ki igazán a játékot. Bármilyen szerencsejátékot is játszol, csak a szabályok megfelelő ismerete vihet közelebb a megálmodott győzelemhez.

Rulett